Taková byla Strupčická pouť 2021

S časovým odstupem se vracíme k letošní strupčické Svatováclavské pouti.
Pětidenní „pouťový maraton“ začal již v pátek 24. září večer „Americkou klasikou“ v nově otevřené stodole Kavárny bez minulosti.
Hlavním dnem oslav byla sobota 25. září. Po loňské „covidové“ odmlce, kdy pouť proběhla v minimalistické podobě (navíc zmařené celodenním deštěm), se letošní oslavy vrátily k „velkému formátu“, tj. ke spojení Svatováclavské pouti se Slavnostmi česneku. Celodenní program probíhal od 10 do 20 hodin na návsi a v přilehlých ulicích, ve dvoře obecního úřadu a objektu čp. 50. Kromě klasických pouťových atrakcí a velkého množství stánků se spoustou zboží, hlavně česneku, dobrot (včetně česnekových) a burčáku, připravil pořadatel, tedy obec, pro návštěvníky další zpestření dne. Na hlavním podiu vystoupila dětská rocková kapela Potěr, dále Homola Band, zpěváci Martin Maxa a Pavel Callta. Přítomné jistě pobavila soutěž odvážných jedinců v pojídání česneku. Ke shlédnutí byla výstava hasičské techniky nebo výstava a bitva vojenských modelů. Na lidovou notu hrála cimbálová muzika. A nechyběla ani tombola o ceny. Akci moderoval Lukáš Budai. Zdařilý den zakončila od 20 hodin pouťová After party na společenském sále hostince TRIO. Krásné podzimní počasí a přibližně 7 tisíc návštěvníků, tedy o zhruba 2 tisíce více než předloni, bylo základem úspěchu.
V rámci oslav byla pošesté vyhlášena a předána Cena obce Strupčice. Protože se loni cena neudělovala, byly letos oceněny dvě osobnosti: pan Vladimír Stránský senior za účast v bojích druhé světové války a za celoživotní práci pro místní zemědělství a myslivost a pan Ladislav Močko za významný přínos pro rozvoj obce v oblasti školství, sportu a kultury.
V neděli 26. září se od 11 hodin konala v místním kostele sv. Václava slavnostní poutní mše.
V pondělí 27. září ve 20 hodin bylo po dvouleté přestávce slavnostně spuštěno odbíjení věžních hodin a nasvícení místního kostela. Navíc se nově rozsvítila i zrekonstruovaná malá věž. Vlastnímu aktu předcházel krátký půlhodinový program, jenž zahrnoval krátký proslov starosty obce Luďka Pěnkavy, kronikář obce Miroslav Rokoš pohovořil o historii kostela a na závěr zazpívala Andrea Benčičová, skvělá místní zpěvačka. Akce byla velmi působivá a symbolická. Přítomná veřejnost se pak ještě chvíli zdržela při malém občerstvení. Akci organizovala obec ve spolupráci se Spolkem přátel památek obce Strupčice.
V úterý 28. září odpoledne se uskutečnila 7. vesnická školní šlápota a na kurtech ve sportovním areálu proběhl tenisový turnaj smíšených dvojic. Od 16 hodin se pak pod patronací Spolku přátel památek konal ve zdejším kostele Svatováclavský koncert klášterecké country & folk hudební skupiny „Naplech“. Koncert udělal tradiční tečku za oslavami.