Osudové osmičky obce Strupčice

V rámci strupčické Svatováclavské pouti 2018 se v sobotu 29. září uskutečnila v zasedací síni obecního úřadu ve Strupčicích zajímavá výstava u příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky Osudové osmičky obce Strupčice. Pořádal ji Spolek přátel památek obce Strupčice ve spolupráci s obcí, ale zejména s mladým a zapáleným milovníkem vojenské historie Davidem Marešem z Hošnic, který nejenže vymyslel koncepci výstavy, ale připravil a dodal 100% exponátů, vážících se k rokům 1918, 1938, 1948 a 1968. A tak bylo možné na výstavě spatřit nejen českého legionáře, německého ordnera, účastnici únorové generální stávky či sovětského důstojníka, ale mnoho dalších jedinečných exponátů. David se svým kamarádem Adamem se chopili průvodcovství. Výstava byla bohužel pouze jednodenní, ale přesto se setkala s nevšedním zájmem. Návštěvníci si mohli z výstavy odnést i zcela novou brožuru Strupčice 1918 – 2018 místního kronikáře Miroslava Rokoše, která byla vydána v symbolickém nákladu 100 ks. O úspěch výstavy se nemalou měrou zasloužili také manželé Martin a Michaela Rösslerovi.

Další zajímavosti na facebookových stánkách Davida Mareše: Strupčice/Trupschitz-a-okolí-v-časech-minulých