Interaktivni naučná stezka ve Strupčicích je otevřena

unnamedV neděli 27. září 2015 odpoledne byla „otevřena“ strupčická Interaktivní naučná stezka. Vznikla jako součást projektu „Babičko, dědečku vyprávěj“, na který přispěla Poštovní spořitelna prostřednictvím nadace Via částkou bezmála 90 tis. Kč. Na realizaci projektu se podílel Spolek přátel památek obce Strupčice, obec a zdejší základní škola. Na výchozím stanovišti u místního Sportovního areálu se v 15 hod. shromáždilo bezmála sedmdesát lidí. Počasí bylo sice chladnější, chvílemi větrné, ale nepršelo, což bylo základem úspěchu. Kdo měl zájem, převzal si na místě mapku naučné stezky a pracovní listy s různými otázkami a úkoly. Před cestou se ještě mohl každý občerstvit, zahřát a posílit čajem či kávou a pouťovými koláčky. Poté předsedkyně Spolku přátel památek Mgr. Jana Vargová přítomné přivítala, krátce představila projekt a prohlásila naučnou stezku za otevřenou. Pak už se všichni vydali po stezce. Nejdříve ve větších skupinách, které se však postupně zmenšovaly podle rychlosti čtení a prohlížení jednotlivých panelů, vyplňování pracovních listů, a v neposlední řadě i rychlosti chůze či výdrže. Většina „poutníků“ zdolala tzv. malý okruh, tj. cestu z výchozího stanoviště k místní „minizoo“ (infopanely 1 až 10). Na velký okruh s rozhlednou Maják (o délce cca 5 km) si troufla už jen hrstka vytrvalců. Ohlasy na naučnou stezku jsou vesměs pozitivní. Samozřejmě má i drobné nedostatky, ty budou postupně odstraňovány. Na stezce je umístěno 10 informačních panelů. Devět se týká historie obce a jeden místní přírody. Panely jsou opatřeny QR kódy, které uživatelům „chytrých“ mobilů a tabletů poskytnou další informace – např. vyprávění pamětníků, fotografie nebo jiné zajímavosti. Ty budou aktualizovány a doplňovány.